Acid acetic glacial – puritate 99,5 %
In industria alimentara este utilizat in mod special pentru muraturi ca inlocuitor de otet datorita eficientei mult mai ridicate. Este utilizat si in alte domenii pentru a indeparta rugina si petele de uleiuri, vaselina, grasimi, etc.
Utilizat in apicultura ca si dezinfectant apicol, acidul acetic glacial poate fi utilizat in felul urmator :
120 ML de acid acetic glacial pentru un corp de faguri pusi la pastrare. Cantitatea se pune intr-un vas deasupra spetezelor superioare ale ramelor deoarece vaporii de acid acetic sunt mai grei decat aerul.
O alta metoda de dezinfectare cu vapori de acid acetic glacial , in acest caz utilizindu-se pentru fiecare corp ermetic inchis 200 cm cubi de acid acetic imbibat intr-un strat de pânză .
Pânza astfel pregatita se introduce in corpul de stup unde va ramine timp de 3 zile la o temperatura de 20 -25 g C ,timp in care are loc evaporarea acidului acetic.
Atentie – nu se foloseste la rame cu sarma zincata (se corodeaza) ci doar la fagurii cu sarma din INOX sau fagurii din plastic. Amplasarea corpurilor pentru tratarea cu Acid acetic glacial se face intr-un spatiu deschis sau foarte bine ventilat. Daca se amplaseaza in magazii , trebuie tinunt cont ca daca exista si alte obiecte din fier (inclusiv acoperisul magaziei) acestea pot fi corodate in timp (cateva sezoane de tratamente succesive).
Produsul este extrem de coroziv, atacand caile respiratorii prin vapori, ochii sau pielea prin contact direct. Se va folosi doar in spatii deschise, purtand intotdeauna echipament de protectie corecpunzator (manusi din cauciuc, masca, ochelari). A nu se lasa la indemana copiilor.
ATENTIE !!
Acizii sunt corozivi .
Utilizati echipamente de protectie (masca, manusi, ochelari de protectie, sort de cauciuc, cizme) .
Nu lasati la indemana copiilor .
Acidul acetic glacial in (in concentratie de min 99,5%) se foloseste cu succes in apicultura la dezinfectarea fagurilor, ramelor si stupilor infestati de boli sau daunatori, cum sunt de pilda fluturii gaselnitei sau sporii de Nosema.
Dealtfel Acidul acetic glacial este singurul acid organic ce ataca sporii de Nosema, astfel fiind de un real ajutor apicultorului care, prin dezinfectarea ramelor si corpurilor de stup cu acid Acetic glacial, reduce presiunea exercitata de sporii de Nosema sp. asupra familiilor de albine.
Acidul acetic glacial este extrem de coroziv, atacand toate metalele, pielea, ochii si caile respiratorii in lipsa unei protectii adecvate. In mod normal, la temperaturi de sub 10C acidul acetit glacial ingheata. Actioneaza prin evaporare, in contact cu aerul, la o temperatura optima de evaporare de 18-20 de grade Celsius transformandu-se in vapori corozivi si patrunzand chiar si prin membrana sporilor de Nosema sp., distrugandu-i.
Acidul acetic glacial (denumit și acid acetic pur sau acid acetic anhidridă). Este un lichid incolor, fără miros și are o temperatură de topire de 16,7°C și o temperatură de fierbere de 118,1°C.
Acidul acetic glacial are o puritate de 99,5%, ceea ce înseamnă că conține mai puțin de 0,5% impurități.
Acidul acetic glacial are proprietăți fizice și chimice caracteristice:
* Densitatea: 1,049 g/cm³
* Viscocitatea: 1,22 mPa·s la 20°C
* Solubilitatea în apă: complet solubil
Acesta are aplicații diverse în industria chimică, farmaceutică și alimentară, precum și în laboratoarele de cercetare. Este utilizat ca agent de etanșare, consolidare a materialilor și produse chimice. De asemenea, este utilizat ca excipent farmaceutic în producerea unor medicamente și adjuvanți alimentari.
Acidul acetic glacial are o puritate de 99,5%, ceea ce înseamnă că conține mai puțin de 0,5% impurități. Această puritate este obținută prin distilarea acidului acetic până la vacuume scăzute și ulterior prin recristalizare din apa dihidratată.







Recenzii
Nu există recenzii până acum.